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ETHICS ADVISORY OPINION NO. 24-027-E 

October 4, 2024 

 Question Presented: May a former state employee work in the private sector on matters 
in which he or she was not directly or personally involved while 
employed in state government? 

 Brief Answer: Yes. Section 25-4-105(3)(e), Miss. Code of 1972, merely prohibits 
former public servants from working for pay in the private sector 
on any matter in which he or she was directly or personally involved 
while working for the government. 

The Mississippi Ethics Commission issued this opinion on the date shown above in 
accordance with Section 25-4-17(i), Mississippi Code of 1972, as reflected upon its minutes of 
even date. The Commission is empowered to interpret and opine only upon Article IV, Section 
109, Mississippi Constitution of 1890, and Article 3, Chapter 4, Title 25, Mississippi Code of 1972. 
This opinion does not interpret or offer protection from liability for any other laws, rules or 
regulations. The Commission based this opinion solely on the facts and circumstances provided 
by the requestor as restated herein. The protection from liability provided under Section 25-4-17(i) 
is limited to the individual who requested this opinion and to the accuracy and completeness of 
these facts. 

I.  LAW 

The pertinent Ethics in Government Laws to be considered here are as follows: 

Section 25-4-103, Miss. Code of 1972. 

(c) “Business” means any corporation, partnership, sole proprietorship, firm, 
enterprise, franchise, association, organization, holding company, self-employed 
individual, joint stock company, receivership, trust or other legal entity or 
undertaking organized for economic gain, a nonprofit corporation or other such 
entity, association or organization receiving public funds. 
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(e) “Compensation” means money or thing of value received, or to be received, 
from any person for services rendered. 

(m) “Person” means any individual, firm, business, corporation, association, 
partnership, union or other legal entity, and where appropriate a governmental 
entity. 

(p) “Public servant” means: 

(i) Any elected or appointed official of the government; 

(ii) Any officer, director, commissioner, supervisor, chief, head, agent or 
employee of the government or any agency thereof, or of any public entity 
created by or under the laws of the state of Mississippi or created by an 
agency or governmental entity thereof, any of which is funded by public 
funds or which expends, authorizes or recommends the use of public funds; 
or 

(iii) Any individual who receives a salary, per diem or expenses paid in 
whole or in part out of funds authorized to be expended by the government. 

Section 25-4-105, Miss. Code of 1972. 

(3) No public servant shall: 

(e) Perform any service for any compensation for any person or business 
after termination of his office or employment in relation to any case, 
decision, proceeding or application with respect to which he was directly 
concerned or in which he personally participated during the period of his 
service or employment. 

II. FACTS 

Facts provided by the requestor are set forth below, with identifying information redacted, and 
are considered a part of this opinion.  

Over the past 12 years, I have served in state government for multiple agencies in 
the executive department.  For the past seven years, I have served as executive 
director of [a state agency]. I plan to end my state service soon. One potential 
opportunity I am considering would involve working with a multi-state public 
affairs firm.  I would be focused on providing research, consulting, and advisory 
services to clients in the [same, broad economic] sector.  The firm does not receive 
funding from, and does not have active contracts, pending contracts, or anticipated 
contracts with the state agency I’ve led.  Some of the employees of the existing firm 
are registered as lobbyists for businesses that either contract with the agency or 
provide reimbursable services to the agency.  
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My understanding is that the state ethics laws related to post-government 
employment are not intended to ban former public servants of the agency from 
having a business relationship with any businesses or individuals who may have 
received a benefit of a program administered by the agency.  Rather, the law 
prohibits a former public servant from working for compensation in the private 
sector on any matter – i.e., any case, decision, proceeding, or application – in which 
he or she was directly or personally involved while working in the 
government.  Based on the statutory language, I would be precluded from working 
for compensation for a client on any case, decision, proceeding, or application in 
which I was personally or directly involved during government service.  However, 
any limitations on my ability to work for compensation on a specific matter would 
not be imputed to others in the firm.  I could use general knowledge or experience 
gained through the course of my government service in my representation of private 
clients.  See Opinion No. 11-039-E.  I also could represent private sector clients on 
matters in which I was not directly or personally involved, even when the matter 
involved a law, regulation, or policy which I helped craft.  See Opinion No. 12-
079-E.  And because each matter typically can stand on its own, my involvement 
in one matter does not prevent me from working for pay on a separate matter in 
which I was not directly or personally involved.  Id.   

Please advise me if there are any additional limitations regarding the representation 
of private sector clients.  

III. ANALYSIS 

Section 25-4-105(3)(e), Miss. Code of 1972, addresses successive government and private 
sector employment. Section 25-4-105(3)(e) will not necessarily prohibit a former public servant 
from being employed by an entity which contracts with his or her former government employer. 
The law merely prohibits the former public servant from working for pay in the private sector on 
any matter in which he or she was directly or personally involved while working for the 
government.  

Therefore, if the former public servant was not directly concerned with and did not 
personally participate in the matter in question, then the former public servant may legally accept 
payment from the private entity to work on that matter. Elec. Data Sys. Corp. v. Miss. Div. of 
Medicaid, 853 So.2d 1192, 1204, 1205 (¶¶ 35, 39) (Miss. 2003). If the former public servant was 
directly concerned with and did personally participate in the matter in question, then the private 
entity may still contract with the government, but the former public servant may not be paid in 
relation to that matter. Id. 

Since the firm anticipates entering no contracts with the state agency, no contracts are in 
question. The nature of the firm and the role of the state agency do not coincide, although clients 
of the firm could interact with the state agency. It is difficult to anticipate any specific “case, 
decision, proceeding or application” in which the requestor was personally or directly involved 
and “in relation to” which the firm would compensate the requestor. Yet as the head of the state 
agency, the requestor has likely been directly involved in many individual matters. Each of those 
matters must be analyzed on an individual basis according to the facts available at that time.  
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The requestor’s general apprehension of the law is correct, as further explained in Advisory 
Opinions No. 11-039-E and 12-079-E. After the requestor leaves government service and enters 
the private sector, he or she will still be entitled to request opinions about specific circumstances 
which arise in the future but which may relate to his or her past government service. In any event, 
the requestor is certainly not prohibited from working for the firm after leaving state government, 
and any potential conflicts which may arise under Section 25-4-105(3)(e) would, at most, preclude 
the requestor from working for compensation on specific matters but would not affect others in 
the same firm. 
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